KredExi käendus aitab ülimenukal Cruffin Saiatehasel kasvuplaane täita
27.02.2024
Tartus tegutsev Cruffin Saiatehas tähistab sel kevadel juba kolmandat sünnipäeva. Selle ajaga on ettevõte laiendanud oma ruume ligi kaks korda ja investeerinud palju kvaliteetsetesse masinatesse. Suureks abiks oli KredExi stardilaen, mis andis võimaluse soetada kõige olulisem köögitehnika.
„Päris kriisivabas maailmas me tegutsenud ei olegi ja pidev uute olukordadega kohanemine on meid üsna vastupidavaks teinud,” nendib ettevõtte omanik ja peapagar Kristian Neemela. „Alustasime ajal, kui pandeemia oli veel täies hoos ja toitlustussektor selleks ajaks juba päris kõvasti pihta saanud, nii et uutesse tegijatesse suhtuti üsna ettevaatlikult. Meil vedas ajastusega – kuna uksi avades ei tohtinud kliendid kohapeal toitu tarbida, saime esialgu isegi mööblilt kokku hoida ja panustada maksimaalselt vajalike seadmete ja tehnika soetamisse.”
Cruffin Saiatehase eesmärgiks on alati olnud teha asju natuke suuremalt ja natuke julgemalt kui tavaliselt kombeks. „Tartu pole just väga suur linn ja ehk oleks kusagil mujal lihtsam, kuid suurte Tartu fännidena oleme suutnud end just siin tõestada ja tuua meile külastajaid üle Eesti ja välisriikidestki. Teeme igapäevaselt tööd, et olla maailmatasemel pagarikoda nagu oleme näinud reisidel Londonisse või Kopenhaagenisse,” räägib Neemela, kes on õppinud Itaalias pitsameistri Massimiliano Crocetti testköögis ja töötanud tema pitsarestoranis Ristorante Pizzeria ZeroZero, omandades seal muuhulgas pitsameistri tunnistuse.
Cruffin Saiatehase asutajad ja omanikud Diana ja Kristian Neemela Foto: Cruffin Saiatehas
Cruffin Saiatehas on spetsialiseerunud croissantide valmistamisele, mis on tehniliselt üks keerukamaid pagaritooteid. Nimelt võtab ühe õige croissanti tegemine aega tervelt kolm päeva ning nõuab hoopis teistsuguseid seadmeid kui tavaline pagariäri, mis peamiselt pärmitaignaga toimetab. Peapagar töötab pidevalt uute ideede ja maitsete loomise kallal ning nii on Cruffini alati muutuvasse menüüsse jõudnud hitid nagu bounty croissant, limoncello ja pistaatsia croissant, mida läbi aastate järjepidevalt nõutakse. Samuti on laialt tuntuks saanud nende hapusai, mis on jõudnud mitmete Tartu restoranide menüüsse. Iga aasta kõrghetk on loomulikult vastlahooaeg – sel aastalgi tegutseti Saiatehase nime vääriliselt ja köögist jõudis inimesteni enam kui 13 000 vastlacroissanti.
Cruffin avab Tartu Raekoja platsil uue pagaritöökoja
Kolm aastat tagasi alustades oli Cruffin Saiatehasel palju abi KredExi stardilaenust. „Kaks esmakordset ettevõtjat keset kriisi toitlustusettevõttega alustamas ei olnud pankadele just väga atraktiivsed kliendid,” muigab Neemela. „Risk oli suur ja teadsime isegi, et vaid tohutu töötahe ja usk enda ideesse ei ole finantseerimiseks piisavad. Stardilaen andis meile vajaliku hoo, et soetada kõige olulisem köögitehnika, mis võimaldaks soovitud tooteid valmistada.”
Sellest piisas, et Saiatehas saaks uksed avatud ja nagu asutajad lootsid, läks heast asjast jutt kiiresti liikvele ja klientide hulk on kasvamises olnud tänaseni. Loomulikult kasvati oma esimesest köögist juba mõne kuuga välja, kuid edaspidi on suudetud kasvu juba ise finantseerida. Neemela lisab, et ühe asukohaga ambitsioonid muidugi ei piirdu – eesmärgiks on muuta Tartu Eesti saiapealinnaks ja selle plaaniga ollakse juba sel kevadel laienemas otse Raekoja platsile!
„Meile on olnud ka siin toeks KredExi käendus, et jätkuvalt ebastabiilses sektoris ambitsioonikaid kasvuplaane finantseerida. Kesklinna ajaloolistes ruumides viime värskete küpsetiste valmistamise uuele tasemele – croissantid tulevad ahjust välja otse müügileti taga inimeste silme all. Samuti on linnas suurepärane võimalus laiendada meie soolaste toodete valikut, nimelt on menüüsse lisandumas palju erinevaid võileibu, focacciat ja ehk isegi pizzat. Muutused on meie DNA-s ja kuigi aastate jooksul traditsioone tekib, siis pidev katsetamine, uute toodete loomine ja vaheldus on see, mis teeb Cruffinist Cruffini.”
Fotol: Kaarel Aus
EASi ja KredExi ühendasutuse ettevõtete käenduste ja laenude osakonna juhi Kaarel Ausi sõnul on ettevõtjaks olemise võtmeteguriteks võime näha turul katmata nišše ja julgus need plaanid ellu viia, olenemata üleüldisest majandusseisust.
„Cruffin nägi turul väga selget võimalust, kuna Tartus puudus moodne pagarikoda, kus saaks igapäevaselt värskeid pagaritooteid ja käsitöökohvi. Nende ambitsioonikus ja hea turutunnetus on kahtlemata olnud nende edu võtmeteguriteks. Siiski eeldab nii ettevõtlusega alustamine kui ka edasine kiire kasv paindlikku finantseerimist. Tänu KredExi stardilaenule said nad teha vajalikud investeeringud, mille üle on Tartu saiasõpradel kindlasti ütlemata hea meel. Cruffin Saiatehas on suurepärane näide, kuidas julge pealehakkamisega ettevõtjad suudavad oma ideed teostada ka vaatamata üldisele keerulisele majanduslikule olukorrale.“
EASi ja KredExi ühendasutus pakub ettevõtetele kiiremaks arenguks ja välisturgudele turvaliseks laienemiseks laene, riskikapitali, krediidikindlustust ja riigi garantiiga tagatisi.
Loe võimalustest lähemalt siit.